David simte neoclasic si are flerul puterii

Jacques Louis David anticipase Revoluția franceză în tablourile sale, pictate la Roma, cu marcată orientare republicană, în care temele antice sunt tratate auster, în forme rigide, subliniind teatralitatea dramaticului si arătând forța exemplului. Jurământul Horatilor comandat în 1785 chiar de curtea de la Versailles, sau Brutus primindu-și fii executați la ordinul său sunt tablouri ce anticipează spiritul sângeroaselor evenimente din Franța sfârșitului de mileniu.

“Jurământul Horațiilor” din 1784 descrie un episod adaptat de David din istoria Romei pentru a-și reliefa preceptele morale și etice. Trei frați îi jură tatălui lor că vor lupta până la moarte pentru a soluționa disputa teritorială pe care o au cu frații Curați din Alba. Sora lor în lacrimi se teme pentru viața lor cât și pentru cea a iubitului ei din tabăra adversă. David juxtapune două grupuri familiale, al celor dispuși să se sacrifice pentru patrie și familie, și a celor care pun înaintea patriotismului propriile sentimente umane. Eroism și teamă. Intransigentă și vulnerabilitate. Toate redate într-o compoziție severă care renunță abrupt la înfloririle rococoului pentru o tratare sintetică, liniara, ascetică ca și hotărârea Intransigentă a bărbaților. Fiecare figură și obiect din pictură contribuie la această morală centrală. Primirea entuziastă a acestei picturi la Salon a consolidat reputația lui David ca artist de frunte al noului stil neoclasic. Comandat de Casa Regală trebuia să evoce altruismul în slujba monarhiei dar a ajuns sa întrupeze principiile Revoluției Franceze care va izbucni după doar cinci ani. Tabloul se află la Muzeul Luvru
“Moartea lui Socrate”, 1787, o lucrare despre sacrificiu de sine stoic și demnitate. Faimosul filosof condamnat să bea cucută pentru că i-ar fi pervertit pe tinerii din Atena este înfățișat cu un trup vânjos și nu atât de urât cum se credea că arăta în realitate, pregătindu-se să soarbală băutura otrăvitoare în prezența discipolilor și adepților săi, în inchisoare. Cu demnitate și stoicism, Socrate prefera să moară decât să renunțe la învățăturile sale. El pare că ține o prelegere până în ultimul moment, înfăptuindu-și menirea de dascal. Pe măsură ce tensiunile au crescut în Franța pre-revoluționară, descrierea lui David a rezistenței împotriva unei autorități nedrepte a devenit rapid populară. Într-o scrisoare către celebrul portretist britanic Sir Joshua Reynolds, artistul John Boydell a susținut că este „cel mai mare efort al artei de după Capela Sixtină și Salile lui Rafael de la Vatican”. Ulei pe pânză, Muzeul Metropolitan, New York.
“Lictorii revenind la Brutus cu trupurile fiilor săi uciși la ordinul său” din 1789, de la Muzeul Luvru, prezintă o istorie romană adaptată de David, în care patriotismul justifică crima, în acest caz uciderea propriilor copii. Scena este împărțită compozițional în zona de întuneric și lumina, suferința și abnegație, hotărâre nestrămutată și durere stoică. Mesajul de loialitate, patriotism și sacrificiu era încărcat politic și P.R-ul monarhiei încă la putere în acele zile de început a Revolutiei au refuzat lucrarea care a fost totuși expusă sub protecția elevilor lui David și ulterior prezentată live cu actori de la Teatrul National în noiembrie 1790 la reprezentarea piesei “Brutus” de Voltaire. Ulei pe pânză, Muzeul Luvru.

Ideile neoclasicismului iau locul esteticii rococoului pe care el o admirase la Boucher sau Fragonard. Elucubrațiile savuroase și aparent spontane, materia spumoasă și compozițiile în curbe ale acestora sunt înlocuite de drepte austere, o stabilitate a spațiului și intransigența celor ce condamnau cu fermitate frivolitatea secolului și pompa curții, simplificând detaliile, tânjind după echilibrul antic, încercând să-l materializeze într-o nouǎ ordine exterioarǎ. Cât de departe este însă David de maeștrii rococoului se vede în portretele sale, în celebrul tablou Madame Récamier, aflat la Muzeul Luvru unde frumusețea nu mai apare sub trăsăturile vreunei zeițe antice ci a unei femei în carne și oase, amplasată într-un interior sobru, în consonanță cu principiile estetice ale privitorului din acea vreme, dar lăsând sǎ transpară în sclipirile ochilor șăgalnici, toată emoția artistică pe care neoclasicul David și-o refuza, nelăsându-se purtat de sentiment decât în picturalitatea brunurilor ce alcătuiesc materia fondului în multe dintre tablourile sale.

Madame Récamier, 1800, ulei pe pânză, 174 cm × 224 cm, Muzeul Luvru, este un tablou emblematic al lui David, lăsat neterminat de pictor (care se supărase că doamna Recamier îi comandase un portret și altui artist). Cu trăsături delicate, alungită pe un chaise-longue care a ajuns să îi poarte numele, acestă femeie din înalta societate era căsătorită cu un bancher despre care unii spuneau că îi era tată și a luat-o de nevastă pentru a-i lăsa averea în caz că era ghilotinat. Juliette Récamier avea un Salon în care se întâlneau regaliștii, partizanii restaurației Bourbonilor și cei care i se opuneau lui Napoleon, precum și intelectuali ca Chataubriand cu care a avut o relație specială.

Totuși, mai presus decât orice, David a fost pictorul curții lui Napoleon, a fost cel care a transpus în pictură un mit, legenda corsicanului ajuns împărat, printr-o serie de portrete deseori încărcate de retorică, cu excepția celui aflat la Washington care-l reprezintă pe împărat în biroul său încă treaz la ora patru dimineața, neobosit în slujba francezilor.

Napoleon în biroul sau

Tabloul despre Încoronarea lui Napoleon a fost pictat la trei ani dupa acest eveniment ce s-a desfășurat în Catedrala Notre-Dame, pe 2 decembrie 1804, pe un frig de crăpau pietrele.

Încoronarea împăratului și a împărătesei”- Ceremonia din 2 decembrie 1804, in care Napoleon Bonaparte a devenit împăratul Franței a fost elaborată ca o adevarata piesa de teatru, si dorea să recreeze încoronarea lui Carol cel Mare ca împărat al Sfântului Imperiu Romano-German. Obiectul acestei picturi monumentale este momentul in care Napoleon isi încoroneaza soția, pe Josephine, în fața unei mulțimi de demnitari, reprezentați în mărime naturală, cu vesmintele pictate realist si in detaliu.Un tablou document menit sa ateste puterea politică a lui Napoleon. Ulei pe pânză, 624 x 979 cm, se găsește la Muzeul Luvru, Paris, Franța

Pe o pânză de aproximativ 6 metri pe nouǎ, o ceremonioasă adunare asistă la gestul simbolic al încoronării. Napoleon și Josefina se află în centru, înconjurați de prințese și demnitari. În partea de sus, inițiala numelui Împăratului tronează cu majusculă. Este prezent și Papa Pius al VII-lea, chemat special de la Roma de cel ce salvase biserica franceză de prigoana revoluției și o reinstaurase în drepturile ei. Dar Papa doar îi va mirui pe cei doi soți, dorința lui Napoleon fiind de a se încorona singur, pentru a arăta încă o dată lumii întregi cǎ era un om “self made” și cǎ doar sieși și spadei sale trebuie să-i mulțumească pentru asta și nu înaintașilor sau bunăvoinței Domnului. Prin forța voinței sale urcase la numai 35 de ani toate treptele ierarhiei sociale și politice. Felul în care Napoleon îi așează coroana pe cap Josefinei, dupǎ ce el însuși se încoronase cu lauri este un gest romantic, mai ales de recunoștință față de femeia ce-i deschisese în timpul Directoratului porțile Salonului ei parizian. Văduva vicontelui de Beaurharnais, mort pe ghilotină, Josefina era o femeie atrăgătoare și amabilă. Epoca frivolității care fusese secolul al XVIII-lea îi justifica o anume pornire spre capriciu, plăcere și aventuri galante. Așa l-a cunoscut pe Napoleon. Ea îl recomandă pe tânărul general uscătiv cu fața trasă și tristă bogatului bancher Barras, fostul ei iubit, prin mijlocirea căruia corsicanul capătă conducerea armatei franceze în Italia. Zâmbetul Josefinei în tabloul lui David este recules și satisfăcut. Napoleon stătuse mult în dubiu dacă sǎ o încoroneze alături de el. Dar nu vor mai sta mult timp împreună. După trei ani va divorța de Josefina, pe care el marturisea pe insula Sfânta EIena cǎ o iubise mult, deși era o mare mincinoasă și îl înșelase deseori, “dar avea un fund fermecător”. Ea nu-i va putea face copii, ceea ce a atârnat greu în balanță pentru clanul Bonaparte care vroia să fondeze o dinastie. În plus, pretențiile imperiale ale fostului caporal aveau nevoie de o consoartă cu sânge albastru: astfel se va căsători cu Maria-Louise, fiica dușmanului său, Împăratul Iosif al II-lea. Aceasta îi va dărui un fiu.

Mama lui Napoleon, Letizia, șefa clanului, se aflǎ așezată în loja principală în tabloul lui David, si apare ca o figură centrală la eveniment, deși nu a fost, de fapt, prezentă la încoronare. Ea nǎscuse 8 copii și toți vor avea un os de ros în imperiul cucerit cu forța spadei de al doilea ei nǎscut. Pe surorile lui le vedem în spatele trenei de 23 de metri a Josefinei. Printre ele se află Hortensia, fiica sa vitregă pe care o căsătorise cu fratele sǎu Louis, viitoare regina a 0landei. Îl ține de mână pe micul Charles Napoleon, al cărui tată era însuși Bonaparte, împăratul, după cum cleveteau gurile rele.

David și-a folosit arta pentru a susține și sărbători Revoluția și eroii ei, precum Jean-Paul Marat, căruia îi aduce un omagiu în acest tablou despre asasinarea acestuia în 1793, de către Charlotte Corday. Lucrarea a devenit o imagine centrală a sacrificiului și propagandei revoluționare. David scria cu entuziasm: „Îmi fac datoria să răspund invitațiilor nobile ale patriotismului și ale gloriei care vor consacra istoria celei mai fericite și uimitoare Revoluții”. Marat, politician, medic, jurnalist și lider al fracțiunii radicale Montagnard, a fost ucis în timp ce stătea într-o baie care ameliora simptomele unei afecțiuni dureroase a pielii. Pictura lui David este propagandistică și îl ridică pe revolutionar la rangul de martir, așezându-l în pleiada personajelor sale stoice și gata de sacrificul suprem pentru binele public. Deși guvernul revoluționar interzisese religia, David a creat o analogie vizuală între Marat și imaginile lui Hristos mort. Turbanul este ca o aură, poziția trupului amintește de Coborârea de pe cruce. După căderea guvernului iacobin, tabloul a fost returnat lui David în 1795 și a rămas în posesia sa până la moartea lui, fiind redescoperit în secolul XIX și admirat de Baudelaire iar ulterior a inspirat artiști precum Edvard Munch și Picasso. Muzeul Regal de Artă, Bruxelles, Belgia

Jacques-Louis David s-a născut la Paris într-o familie înstărită. A fost crescut de cei doi frați arhitecți ai mamei sale si educat la internat după moartea tatălui său, negustor, într-un duel cu pistoale, când viitorul artist avea doar nouă ani. David a preferat sa urmeze arta in pofida dorintei familiei ca el sa devina medic sau arhitect. Pictorul rococo François Boucher era o rudă indepartata a lui David și i-a aranjat să studieze cu Joseph-Marie Vien, un artist la moda, neoclasic. Pe cand era student, David a fost ranit la maxilar, in timpul unei partide de scrima, ceea ce a dus la dificultati in vorbire si ulterior o tumora benigna. În 1766, s-a înscris la Academia Regală de Pictură și Sculptură. S-a prezentat de cinci ori la Concursul pentru premiul Romei pe care in final l-a castigat in 1774 si a beneficiat de un sejur in Orasul Etern unde a primit prima sa comanda, un Altar reprezentandu-l pe Sfantul Roch intervenind pe langa Sfanta Fecioara (1780), ceea ce i-a adus o mare recunoaștere. Revenit la Paris, David devine cap de afis al noului stil neoclasic, cu compozitii ample, sintetice, dramatice, in care critica stilul rococo si impunea un cod moral si etic inspirat din principiile antichitatii grecesti si romane. El insusi imbina comportamentul îndrăzneț, si arogant, cu o ambitie feroce, si o siguranta de sine datorata stapanirii unei tehmici picturale impecabile. In epoca, Denis Diderot facea valuri cu recomandarile lui privind nevoia de a redefini arta ca instrument educațional care să transmită virtuți civice adecvate unui public larg. Stilul lui David i-a atras chiar atenția viitorului președinte american Thomas Jefferson, ambasador la Paris, care declara: „”Moartea lui Socrate” de David este superbă”.

Autoportret, 1794

Bogăția soției lui David, Marguerite-Charlotte Pécoul (1764 – 1826), cu care a avut patru copii, a ajutat la întreținerea familiei lor, la fel sumele de bani primite pentru portretele persoanelor înstărite și comisioanele regale. Ca om, David era arogant si nutrea gelozii artistice. A stiut mereu sa se dea de partea celor puternici pe care i-a pictat cu toate insemnele puterii si gloriei, pentru a le justifica autoritatea, cum este cazul lui Napoleon. Desi este asociat cu Revoluția franceză din 1789, tabloul sau “Jurământul Horatiilor”, privit ca un simbol vizual al luptei oamenilor pentru emancipare, dreptate si libertate, a fost pictat cu cinci ani inainte pentru Casa regala. Devenit Iacobin si membru al Convenției naționale, el a acceptat moartea foștilor sai prieteni care nu sustineau idealurilor revoluționare si a votat pentru executarea regelui Ludovic al XVI-lea. Cand iacobinii au cazut de la putere a fost arestat pentru trădare în august 1794. Din cauza stării de sănătate și a temerii că va încerca să se sinucidă, a fost eliberat înainte de a i se acorda amnistia în octombrie 1795. Sotia care il parasise in timpul Revolutiei s-a întors și s-au recăsătorit în noiembrie 1796.

Marguerite-Charlotte Pécoul (1764 – 1826), sotia lui David. Inima pictorului a fost pusa de fiul sau in sicriul sotiei, inmormantata la cimitirul Pere Lachaise din Paris

În decembrie 1803, Napoleon l-a numit pe artist Cavaler al Legiunii de Onoare și i-a comandat o lucrare de comemorare a încoronării sale ca împărat. Această asociere politică va duce la exilul lui David când Napoleon a căzut de la putere în 1815. În ianuarie 1816, el și soția sa s-au stabilit la Bruxelles, unde și-a petrecut restul vieții. la incercarile celor care vroiau sa il readuca in Franta raspundea: “Nu-mi vorbiti niciodată despre ce ar trebui sa fac pentru a mă întoarce. Am facut deja tot ce trebuia să fac pentru Țara. Am fondat o școală strălucitoare; am pictat tablouri clasice pe care toată Europa vine să le studieze. Mi-am îndeplinit toate obligatiile; guvernul sa faca acum la fel. “

David a murit la Bruxelles în 1825 si noua monarhie franceză nu a permis ca trupul său să revina in Franța pentru înmormântare. Se crede că, după moartea soției sale, înmormântată la Paris, fiul lor a pus în secret inima lui David în sicriul ei. incercarile de repatriere a rămășițelor lui David în 1989 s-au ciocnit de refuzul guvernului belgian care a argumentat ca mormantul a devenit monument istoric.

“Marte dezarmat de Venus și cele trei gratii”din 1824 este ultimul tablou al lui David, adeseori ironizat, ca o lucrare senilă. David vroia să îl termine la cea de șaptezeci și cincea sa aniversare: “este ultimul meu tablou în care vreau să mă autodepășesc, dupa el nu mai pun mâna pe pensulă.” În el pictorul se îndepărtează de neoclasicismul care i-a adus celebritatea în favoarea unui modernism de factură romantică artificial și senzual. Este de fapt reconcilierea Războiului cu Pacea, a Urii cu Iubirea, a lui David cu destinul său politic. Impactul lui David asupra modernismului se simte în influența sa asupra romantismului, mișcare legată direct de apariția artei moderne.

Pictorul neoclasic prin excelență, pânzele monumentale ale lui David au fost probabil triumful final al picturii de istorie tradițională. Adoptând stilul la modă greco-roman, David a amestecat aceste subiecte antice cu filozofia iluministă pentru a crea exemple morale. Formele sale liniare au ilustrat dramatic narațiuni care au reflectat adesea politica contemporană. În calitate de principal pictor al vremurilor sale, David a slujit monarhiei lui Ludovic al XVI-lea, guvernului postrevoluționar și împăratului Napoleon Bonaparte, în ciuda diferențelor radicale dintre aceste regimuri de conducere. De asemenea, a condus un atelier important, „Școala lui David”, care va genera următoarea generație de pictori francezi, deși mulți dintre ei se vor răzvrăti împotriva stilului profesorului lor, pavand drumul spre modernism.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!