Degas captivat de vraja piruetelor pictează atent

 19 iulie 1834 – 27 septembrie 1917

În 1874, scriitorul Edmond de Goncourt, a mers să îl vadă pe Degas în atelierul sau și a fost uimit când pictorul a început să facă piruete așa era de captivat de tema care îl obseda, corpul de balet, încât încerca sa intre în pielea dansatoarelor. “Picta și în același timp comenta mimând o figură coregrafică, o arabescă sau un pas de deux, cu brațele în cerc, pictor și coregraf totodată. Un original, acest Degas. Până acum el a știut mai bine ca oricine să patrundă în esența vieții balerinelor, să spioneze cu penelul cele mai intime trăiri ale dansatoarelor, pe care le surprinde în culise sau pe scenă, în timpul repetițiilor sau al spectacolelor, cu naturalețe, cu tăieturi curajoase ale perspectivei, cu racursiuri și unghiuri inedite, ca și cum ar fi instantanee fotografice care surprind clipa trecătoare cu aplomb și delicatețe, încât simți sufletul celor reprezentați, fiecare își trăiește viața bine individualizat de artist”.

Lecția de dans

Edgar Degas (Hilaire Germain Edgar de Gas) s-a născut la Paris pee 19 iulie 1834 într-o familie bogată și cultivată. Tatal era bancher, mama creolă de viță, originară din New Orleans. Au avut împreună cinci copii dintre care Edgar era primul născut.

Degas și-a transformat numele din de Gas, să nu sune prea aristrocratic. A studiat inițial dreptul, dar în curând și-a descoperit pasiunea pentru pictură, pentru Ingres și maeștrii Renașterii italiene. Din 1853 până în 1859 a studiat la École des Beaux-Arts din Paris, a lucrat în atelierul lui Louis Lamothe și a făcut numeroase călătorii de studiu. Lucrările din perioada sa timpurie urmează liniile picturii neoclasice, atât în formă cât și în conținut. Dar el s-a simțit atras și de alte influențe. Era interesat de arta japoneză. Și prin intermediul lui Puvis de Chavannes și Gustave Moreau s-a apropiat de simbolism.

Autoportret într-o jachetă verde, 1856
“Tinerii spartani”, 1861, National Gallery, Londra, arată interesul pictorului pentru temele istorice clasice după perioada petrecută în Italia între 1854 și 1859 care i-a oferit o importantă educație artistică. În acest an, Degas l-a întâlnit pe Manet la Luvru, în vreme ce amândoi copiau un tablou de Velázquez. Édouard l-a introdus pe Edgar în cercul impresioniștilor.

A expus alături de impresioniști din 1876 până în 1881/1886 Era interesat de tehnica acestora, de modalitățile prin care filtrau lumina, îi înțelegeau vibrația si redau nuanțele atmosferice totuși nu se regăsea în demersul lor. Degas era adeptul realismului. El dorea ca lumina să îi moduleze compozițiile și personajele dar vroia sa evoce în primul rând momente de realitate. În lucrările lui se arată un bun observator al realității, interesat de viața modernă, de ființa umană în mediul urban. Natura în ea însăși nu este pentru el o sursă de inspirație. Degas face crochiuri pe care le dezvoltă în atelier. Aprofundează anumite teme și motive pe care le surprinde din unghiuri diferite. Așa s-a întâmplat cu scenele de curse de cai din 1862 și, mai târziu, cu scene în care apar spălătorese și călcătorese.

Spălătorese, 1884/86

Este fascinat de lumea teatrului, mai ales de balerine. De altfel, dacă spui Degas, spui lecții sau reprezentații de balet cu dansatoarele în diferite poziții în culise sau pe scenă. În unele nuduri feminine îl anticipează pe Bonnard.

“Arta are nevoie de mister, de fantezie. Dacă reprezinți totul prea serios ajungi să plictisești oamenii” spunea Degas.

În ultimele decenii de viață a recurs tot mai mult la pastel. El abandonează reprezentarea detaliilor și narațiunea specifică pentru a lucra cu suprafețe mai mari și acordă mai multă importanță fiecărei culori cu toate umbrele și transparențele sale. De asemenea folosește schița, notația incompletă, într-un mod deliberat, pentru a sugera spontaneitatea unui gest, unei atitudini. Deși, cum însuși mărturisea: “Nici o arta nu este mai puțin spontană decât a mea”.

degas_ballerina
Vedeta spectacolului, 1876-1877, 58×42 cm. Musée d’Orsay

Când vederea i s-a deteriorat de prin 1880 a început să sculpteze în ceară balerine, nuduri feminine și cai, lucrări care după moartea sa au fost turnate în bronz. Spunea: “eu modelez animale și persoane, nu ca să ma relaxez dupa desen sau pictură, ci pentru a da desenelor și picturilor mele mai multă expresie și dragoste de viață.” La moartea lui în 1917 s-au găsit în atelier 159 de sculpturi, majoritatea din ceară. O parte au fost turnate în bronz în 1920-22.

Skulpturensammlung, Staatliche Kunstsammlungen Dresden. Foto: Jürgen Karpinski Edgar Degas Paris 1834 - 1917 Paris Vierzehnjährige Tänzerin, 1878/ 81 Bronze, Tüll; Höhe: 104cm Skulpturensammlung, Inv. Nr. ZV 3680 1926 auf der Internationalen Kunstausstellung Dresden erworben Verwendung nur mit Genehmigung und Quellenangabe
“Mica dansatoare de 14 ani” (1865 – 1881) o reprezintă pe tânăra elevă la balet Marie van Goethem. Inițial a fost o sculptură din ceară pictată, turnată în bronz în 1922, la cinci ani după moartea lui Degas care are adăugate elemente reale: păr natural, tutu-ul, bustiera și balerinii din material textil. Lucrarea a fost prezentată la expoziția impresionistă din 1881, unde a uimit piblicul prin naturalețea sa, cum remarca Joris Karl Huysmans are o „realitatea teribilă”. Musée d’Orsay. În total au fost realizate 27 de sculpturi din bronz după originalele din ceară.

Băutorii de absint” îi reprezintă pe Ellen Andrée, o actriță care a apărut și în tablourile lui Édouard Manet, și Marcellin Desboutin, pictor și gravor, în cafeneaua Café de la Nouvelle-Athènes din Paris.

Foaierul/lecția de dans de la operă, 1872, prezintă una dintre perspectivele neconvenționale, dar caracteristice pentru stilul său. Scaunul din prim plan, personajele în grupuri, profesorii, totul evocă cu realism un moment din viața corpului de balet, o repetiție în vederea unui spectacol. S-a spus că Degas dorea să surprindă transformările pe care muzica le operează în psihosomatica oamenilor care își pierd puterea de autocenzura răpiți de efluviile muzicale. El a vrut sa surprindă momentul când oamenii nu au conștiința ca sunt urmăriți și devin ei înșiși. Ulei pe pânză – Luvru, Paris
“Bursa bumbacului din New Orleans” 1873. În centru, citind un ziar, se află fratele lui Degas, René, iar în prim-plan, socrul lui René, Michael Musson, care opera bursa de bumbac. O scenă de viață pictată cu realism, simțul observației și dinamism al compoziției în care petele de alb și negru construiesc spațiul într-un mod care anticipează cubismul. Degas a locuit la rudele sale din New Orleans dupa ce a murit mama lui la doar 40 de ani.
Ulei pe pânză – Musée des Beaux-Arts, Pau

“La Toilette” (1884-86) arată modul de abordare a nudului de către Degas. Aici este prezentat din spate, fragmentar pentru a reprezenta întregul, cu modelul surprins în timp ce se piaptănă și cu accent pe linie, așa cum spunea și Ingres: “desenați, desenați cât mai multe linii.” Spre deosebire de confrații săi, Degas nu se culca cu modelele. O prostituată chiar își amintea că artistul vreme de patru ore îi pieptănase părul. Poate excelența la care ajunge în acest studiu în pastel se datorează observației îndelungate, detașate de orice pulsiune fiziologică în afara emoției picturale. Pastel pe hârtie, Muzeul Pușkin, Moscova
Degas a pictat multe scene de curse de-a lungul carierei sale. In aceasta, din 1885 se remarcă felul cum artistul s-a inspirat din Călătoria Magilor de Benozzo Gozzoli care se află în Palazzo Medici-Riccardi la Florența. O lucrare copiată de Degas în 1859. El spunea că stagiul său de la Luvru, în care i-a copiat pe maeștri, a fost piatra unghiulară a formației sale plastice. Aici folosește pastelul direct pe un panou de lemn a cărui culoare naturală transpare în zona cerului și a peisajului din fundal.
Violul”, 1868, este un motiv inedit la Degas, o lucrare teatrală în compoziție și în folosirea luminii. Unii cred ca ilustrează o scenă din Thérèse Raquin de Emil Zola. Pensulația lui Degas e suplă, se folosește de substratul pânzei, care transpare sub materia lejeră în care pigmentul cu uleiul îndepărtat este subțiat cu terebentină pentru uscare rapidă.
Femeie cu crizanteme”, 1865. Lui Degas îi plăcea să taie scena pentru a-i da dinamism și spontaneitate.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!