Pata de oca, Jocul Gâștei, foarte vechi, presupune înaintarea într-un labirint, ca un fel de alegorie a vieţii sau a drumului inițiatic, după ce conform aruncării zarurilor (deci hazardului) treci prin diferite probe: poţi să fii norocos sau dimpotrivă însoţit de ghinion, protejat de îngeri sau hăituit de demoni. Un pod – înaintezi, un han – te opreşti, un labirint – mergi mai departe, o fântână, plăteşti şi aştepţi să cadă altul în ea, o poartă aştepţi la rând să intri – poate fi paradisul…, apoi moartea: iei jocul de la capăt. Drumul din jocul „Gâştei” este un drum al constructorilor, cei care au cioplit mesaje litice, în spirală, apropriindu-şi stânci în Galicia, Irlanda, Bretania, Portugalia.
Primul Joc modern al Gâștei / Gastelor a fost confecționat în secolul XVII, asadar cel mai vechi exemplar cunoscut deocamdată este italienesc din 1640. Este înrudit cu șotronul, care pare epura unei catedrale sau imaginea unui om cu brațele întinse, precum figura cosmică a proporțiilor universale desenată de Leonardo da Vinci.
Jocul gâștei are forma spiralei, ca o cochilie de melc, și propune un parcurs cu avansări și retrageri, dictate de căderea zarurilor, către un punct final – lăcașul găștei. În „Cartea labirintului”, Paolo Santarcangeli consideră jocul găștei ca o formă simplificată a labirintului. Lingvistic cuvânul fancez oye (găscă) derivă din vechiul verb oyer a asculta și evocă structura urechii interne al carei element principal este o spirală cu două rotații și jumătate ca un labirint. Deci sensul profund al jocului este ascultarea.
O întreagă rețea de corespondențe leagă în mod evident labirintul urechii de spirala scoicii prin care ajunge la noi ecoul orizontului marin, spirala turnului Babel – lăcaș al graiurilor multiple și incoerente. Jucătorul se angajează așadar în spirală, trebuie să evite niște capcane pentru a fi victorios în căutarea sa, refăcând astfel călătoria lui Theseu în peștera labirintică a Minotaurului. În acest joc, Minotaurul este înlocuit de găscă, simbol solar. În jocul găștei traseul e bogat în semnificații eterne și esențiale: naștere, moarte, trecere, început, sfârșit, bucurie, tristețe iar în centrul său se află un arbore – un chiparos: arborele vieții și al morții.
Unii autori vorbesc despre inventarea jocului în timpul asediului Troiei de războinicii care se plictiseau. Alții spun că vine de la discul Phaistos, datând din mileniul al II-lea înainte de Hristos și datorat lui Palamides, fiul regelui Eubeei. Forma jocului pare să-și găsească inspirația în labirintul cretan. Monede găsite la Cnossos reprezintă labirintul în forma unei spirale complexe. Faimosul disc al lui Phaistos, descoperit într-un palat al lui Minos în 1908, pare un Joc al Gâștei. Este o spirală de argilă împărțită în casete pe ambele părți cu desene de păsări mari. Față de Jocul Gâștei care are 63 de casete, pe o singură față, discul Phaestos este gravat pe ambele laturi fiecare având 31 de casete de dimensiuni inegale gravate cu ideograme pe care nimeni nu le-a putut descifra.
Putem presupune că după ce a parcurs spirala din exterior spre interior jucătorul sau inițiatul trece în cealaltă parte a oglinzii, cum ar spune Lewis Caroll, adică pornește din centru spre exterior. Considerând o casetă suplimentară de trecere dintr-o lume în alta, regăsim 63 de casete și în Jocul Găștei. Caseta 31 e numită „Puțul” și poate reprezintă trecerea dintr-o lume în alta.
Numeroase interpretări consideră acest joc ca fiind plin de mesaje oculte ale templierilor și legat de pelerinajul la Santiago de Compostela. Se spune că acești cavaleri ascetici și bogați au contribuit la configurarea mitului apostolului Iacob, apropriind mistere păgâne în povestea creștină. Numele de cod ar fi Iacob care înseamnă maestru, înțelept și există legături între acesta și maestrul Hiram constructorul legendar al templului din Ierusalim. Se crede că Ordinul Templier a adoptat Jocul Găștei pentru a transmite mesaje codificate. La Ierusalim templierii mai foloseau pentru asta scoici Nautilus, care au o structură similară jocul Pata de Oca.
O decriptare ar sugera că jocul e drumul și găștele sunt locurile sigure unde cavalerii puteau să se refugieze în caz de pericol. Celelalte căsuțe, precum puțul, hanul, labirintul erau locuri nesigure, cum ar fi căsuța 58 care reprezintă moartea. Este un număr ce-i corespunde lui Baphomet pe care templierii erau acuzați că-l venerează. Numele acestuia este o combinație a două cuvinte grecești: baphe și metis însemnând “absorbirea cunoașterii!” și reprezintă acel craniu misterios numit caput LVIII m (58) despre care mulți cred că aparține Mariei Magdalena, iar alții că este adevăratul cap al lui Ioan Botezătorul, căruia i se închinau Templierii, ori, cine știe, chiar capul lui Iacob tăiat de Irod Agripa, pelerinajul la Compostela fiind drumul simbolic de recompunere a ființei acestuia. Totodată acesta poate fi un cod secret, care face legătura între numărul pământului – 11, numărul soarelui – 12, în centrul sistemului solar, și 58 – numărul planetei Marte. Unii recurg la cabale matematice și cred în mesajele oculte de pe tabla de joc. Astfel, toate căsuțele care conțin găscă urmează o structură numerică: două numere impare preced mereu două numere pare. Cavalerii trebuiau să meargă din gâscă în gâscă pentru a-și realiza obiectivul. Restul căsuțelor sunt: podul – 6, hanul – 23, puțul – 31, labirintul – 42, zarurile – 26 și 53, și moartea – 58. Fiecare găscă reprezenta un punct încărcat teluric sau un mister de descifrat pentru a evolua personal. Caseta morții se consideră o pedeapsă pentru cei care nu știu să folosească oportunitățile de creștere personală pe care le oferă drumul, sau reprezintă chiar Santiago de Compostela, locul unde pelerinul își abandonează viața anterioară și caută trecerea definitivă spre o existență superioară, ce se produce în ultima casetă, în finis terre.
Masonii au fost foarte uniți cu templierii simbolurile acestui grup erau cochilia melcilor și laba găștii. Cochilia are forma spirală, care apare reprezentată în caseta 42 adică labirintul. Dacă jocul e drumul spre Santiago, poate că sunt reprezentate în el locurile de pe traseu, de exemplu, acolo unde apare găsca aveau loc inițierile în rândul ordinului. Astfel Pamplona e primul oraș important pe drum când se unifică drumul francez și în împrejurimile sale se află două poduri romanice. Podurile sunt considerat simboluri ale tranziției, schimbării. Numele râului Arga seamănă cu cuvântul francez jars (gâscan) dar și jarre adică recipient (ulcior) pe franceză. Și Puente la Reina este o localitate misterioasă: aici se află o construcție unită de un spital-mânăstire în secolul XIII, condus de templieri. În Logrono apostolul Iacob este înfățișat călare, alături de un joc al găștei. În Leon există localitatea El ganso (găscanul) și exemplele pot continua.
Templierii au fost în Țara Sfântă, unde au descoperit tradiția Găștei – văzută de egipteni ca renaștere a soarelui și respectiv a faraonului deci purtătoare a elixirului nemuririi. Ei au dus la Capătul Lumii în Finisterre acest secret. La locul unde soarele apune ei credeau că se poate întâmpla miracolul alchimiei sufletului nemuritor. Pentru numeroși ezoterici, Jocul Găștei are o dimensiune ocultă, în spirala sa, se află descrise etapele Marii Opere Alchimice. Acest joc ca și povestiri franceze precum Les contes de Ma Mere l’oye reprezintă opere ermetice, cifrate, un limbaj al păsărilor fondat pe simboluri și jocuri de cuvinte, și un mod ludic și aluziv prin care alchimiștii își transmiteau cunoașterea.
Gasca, lebada au state vechi de plata in registrele mitologice: la Indieni gasca salbatica e vehicolul spatial al lui Brahma, la vechii egipteni sufletul Kaa al faraonului, sau poate fi simbolul intelepciunii sfinte, iar labele lor stilizate pot sugera un Y, o forma de reprezentare a crucii, in vreme ce la romani erau aparatoarele casei si ale cetatii cu zgomotul pe care il faceau cand apareau intrusii….dar toate astea sunt o alta poveste, material pentru o noua postare.
Bibliografie selectiva: Alina Cambir : Lucrare de masterat la Centrul de Excelenta a Imaginii, CESI , 2008, imagini @internet
Foarte interesant si…greu de descifrat 😊
Mulțumesc mult!🤗🤗🤗