Leonora Carrington a fost o femeie cu personalitate. Și-a abandonat familia bogată pentru un pictor cu 26 de ani mai bătrân decât ea (și căsătorit pe deasupra), a trăit în Mexic și a pictat chiar și la 90 de ani.
Mai mult mexicană decât britanică, după afinitățile ei psihologice si elective, Leonora Carrington era o fire independentă. Pentru mulți o artistă misterioasă, o preocupau miturile și vechile legende celte pe care le transpunea într-o artă suprarealistă. Mulți au spus că a fost muza acestui curent care se hrănește din vis și subconștient, memorie personală și ancestrală dar artista a negat pentru că, spunea ea: „Nu am avut timp să fiu muza nimănui. Eram prea ocupată să mă răzvrătesc împotriva familiei mele și să învăț să fiu artist”.
Întrebată despre biografía ei, Leonora obișnuia să afirme ca ea nu s-a născut, ci a fost creată. Ca și miturile și poveștile pe care le folosește în opera ei, învățate în copilărie de la mama sau bona sa, artista și-a transformat viața într-o legendă. A vibrat în acordurile propriei arte, creând universuri de vis, pentru personajele fabuloase ale unei mitologii originale.
Povestea ei de dragoste cu suprarealismul începe din adolescență, când primește o carte de Herbert Read, despre această mișcare, cu o ilustrație de Max Ernst pe copertă. Se îndrăgostește de mai vârstnicul artist prin opera lui. Așa ca, atunci când la 19 ani, îl întâlnește la o petrecere, scânteia este pregătită să aprindă vâlvătaia pasiunii. Peste ani, cea de-a treia soție a pictorului, Peggy Guggenheim, va mărturisi în cartea de amintiri: “Out of this Century”: “Atunci când era cu mine, se ghicea plictiseala pe chipul lui, dar alături de ea [Leonora] se lumina tot. Se vedea cât este de îndrăgostit.” O iubire plină de pasiune, de dialog artistic, de împlinire creativă. Diferența de peste 25 de ani de vârstă între ei nu îi oprește sa își consume iubirea “scandaloasă”.
Totuși circumstanțele i-au despărțit destul de repede. Max Ernst a fost întemnițat la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, pe când locuiau în sudul Franței și Leonora a suferit atât de mult încât a fost internată într-un ospiciu, de unde a fugit și s-s oprit tocmai în Mexic, făcând o căsătorie de conveniență, pentru viză, cu ziaristul diplomat Renato Leduc, de origini franco-mexicane, pe care îl cunoscuse pe stradă, prieten cu Picasso. Max Ernst reușise între timp să plece în Statele Unite ajutat de Peggy, care îi va deveni soție. O părăsește însă pe colecționară dupa câțiva ani, pentru a se căsători în 1946 cu Dorotheea Tanning, o artistă suprarealistă, mai tânără decât el.
Note: “Cămila de nisip”, povestire suprarealistă de L.C.
“Doi băieți, A și B, locuiau în pădure cu Bunica bătrână. Bunica era mereu îmbrăcată în negru ca o umbrelă și avea un cap mic rotund și roșu ca un măr. Săpunul și pijamaua ei erau și ele negre; era culoarea ei preferată. A și B au mers în pădure să se joace cu nisip alb și au făcut o cămilă. Când cămila a fost terminată, părea vie. A și B au spus „cămila este în viață și arată urât”. Era adevărat, dar a plouat și Cămila s-a transformat într-un șuvoi de nisip. „Bravo”, spune bunica. „Nu mi-a plăcut Cămila aceea din cauza aspectului ei.” Dar A și B au amestecat puțin unt în următoarea cămilă. Ochii acesteia erau și mai urâți. Dar cămila și-a păstrat forma în ploaie. „Dacă îi facem ceva magic, ea se va ridica”, a spus B. Ar fi fost util; nu aveau câine. Apoi un corb a coborât din copac spunând „Eu, știu ce magie trebuie să faci.” Cu piciorul a zgâriat niște litere pe fruntea cămilei. Cămila s-a ridicat cu un zâmbet sinistru. A făcut câțiva pași și a intrat în casă. Corbul a spus: „Intră pentru că îi este frică de ploaie”. A a spus: „Bunicii nu-i va plăcea dacă intră în casă, ea face dulceață de castane”. Băieții A și B s-au ascuns în spatele copacului pentru că știau că Bunica se va supăra când Cămila de Nisip va intra în bucătărie. Aveau dreptate, a fost furioasă. Curând au văzut cămila revenind, ținând capul bunicii în gură. Cu capul în jos arăta exact ca o umbrelă. — “Este din cauza umezelii, spuse Corbul. În bucătărie se arde dulceața, nimeni nu are grijă de ea”. A și B au intrat în casă să aibă grijă de dulceață.
După ce au mâncat dulceață de castane timp de o săptămână, A și B au spus: „Sigur că am putea mânca niște cartofi prăjiți”, dar Cămila mergea încet prin pădure cu bunica, ca o umbrelă și nu a lăsat-o niciodată jos. Corbul a văzut totul. — “Îmi datorezi bijuteriile Bunicilor” , spuse el luând un cufăr mare din casă. „Ar trebui să facem ceva cu el.” Așa că a atârnat toate bijuteriile Bunicilor de copac și trebuie să recunoști că arăta frumos”.
#arhitectura #arta pop #Artisti #corp #credinta #divertisment #erotism #Expozitii #Fotografie #happening #imagine #incest #instalatii #joc #labirint #manierism #moarte #motiv #obiceiuri #profetii #relicve #suprarealism #tatuaj #Varste #Venetia Arhitectura organică Arta Conceptuală Arta latino-americană Arta Pop Artisti Art Nouveau cubism Egipt Expozitii Expresionism expresionism abstract Fotografie Picasso Realism Religie romantism Sculptura Simbolism Spania suprarealism
Pingback: Remedios Varo: lumea magică din mintea unei femei - TuriSmArt