„Arta este o minciună care ne face să vedem adevărul.”
Pablo, Diego, José, Francisco de Paula, Juan Nepomuceno, Maria de los Remedios, Cipriano de la Santisima Trinidad Ruiz y Picasso s-a născut pe 25 octombrie 1881, aproape de miezul nopţii, la Malaga. Un obicei regional cerea ca pruncului să i se dea multe nume, pentru ca ursitoarele să fie numeroase şi fiecare să-l dăruiască pe copil cu ceva …şi cu adevărat dăruit a fost Picasso, plurivalent, multiplu, inconfundabil. Un toreador neînfricat în arena picturii care afirma nu o dată că “el nu caută, găseşte”. Sau altundeva dimpotrivă spunea că “omul nu se opreşte din căutat pentru că de fapt nu găseşte niciodată ceea ce caută”. Siguranţă deplină şi îndoială filosofică. Este ceea ce se manifestă în arta sa, deși pare mai curând lipsit de dileme.
Picasso are vigoarea inegalabilă a penelului, condus de o minte deşteaptă şi de o abilitate de meşteşugar. Desenator neîntrecut, el înţelege forma, simte volumele, şi totodată este un experimentator redutabil. Totul, la Picasso, este mişcare, metamorfoză, transformări multiple ale unui unic tablou, tabloul realităţii depline, a timpului conjugat cu spaţiul. Siguranţă şi neînfricarea de a căuta mereu formele în care se poate manifesta spiritul. Curajul de a se juca, de a încerca mereu altceva. Fără să se teamă de figurativ, într-o epocă interesată de abstract, el distruge forma reconstruind-o sugestiv.
Picasso este bombastic, mândru, fertil: articularea spiritului spaniol în tot ce are el mai fierbinte, mai mistuitor, poate fi don Quijote sau don Juan, carne, spirit, iubire, ideal, şi deopotrivă voracitate, egocentrism, seducţie, întrupează deopotrivă sentimentul tragic al vieţii despre care vorbea Unamuno şi bucuria plenară a existenţei, simte tradiţia şi afirmă viitorul, este puntea de legătură între clasicism şi avangardă. Picasso a fost ca un element de legătură, un catalizator al clasicităţii, o punte a modernităţii, un pol al istoriei artelor, Ianus cu privire ubicuă în trecutul, prezentul şi viitorul artei, receptor activ al problematicii social-politice a timpului său.
Ianuarie 1937: Republica spaniolă îl invită pe artist să picteze o frescă pentru pavilionul spaniol la Expoziţia Universală din luna iunie de la Paris. Artistul face o serie de schiţe preliminare dar proiectul nu se conturează. În luna aprilie însă, avioane germane bombardează, ştergând de pe faţa pământului un sat basc: “Guernica”. Tragedia îl va mobiliza pe Picasso la realizarea unuia dintre cele mai puternice, mai dramatice tablouri ale sale, ca un strigăt de disperare al umanităţii întregi, un protest împotriva războiului şi violenţei, o compoziţie sobră, magistrală, în alb şi negru. Tabloul, devenit un simbol al brutalităţii Războiului civil spaniol, a fost păstrat de MoMA New York, potrivit dorinţei pictorului, pentru a ajunge în Spania, în 1981, după „recuperarea libertăţilor democratice” și acum se află la Centrul de Artă Contemporană Reina Sofía. „Despre somnul raţiunii care naşte monştri” vorbise şi compatriotul său, Goya. Lucrarea acestuia despre ravagiile Războiului de Independenţă împotriva francezilor (3 de Mayo de 1814), care îl inspiră şi pe Manet la realizarea celebrei sale Execuţia lui Maximilian, împăratul Mexicului (1869) este reluată componistic de Picasso în Masacrul din Coreea de Nord (1951). Și aici un limbaj dur, dramatic, monografic, este raspunsul artistului la problematica politică a timpului său.
Picasso a fost probabil cel mai versatil și mai inovator artist din istorie. Perioadele sale creative sunt genuine, sunt vibrația geniului și nu citate stilistice. Perioada albastră şi roz, cubismul, recuperarea stilului clasic în anii 1920, relaţia cu mişcarea suprarealistă, anii războiului civil spaniol şi ai celui de-al doilea Război Mondial, pictura circulară şi ultimile decenii fertile, sunt tot atâtea etape ale unei călătorii artistice fără egal.
Picasso știe totodată să privească în istoria artei. A dialogat deseori cu maeștrii trecutului. A fost interesat de ibericul preroman, de romanicul catalan, de arta primitivă africană şi oceanică. Toate influenţele s-au conjugat întru realizarea unui limbaj alternativ faţă de tradiţia artistică occidentală. Îi plăceau Tizian, El Greco, Veronese, Ribera, Goya. A reluat “Meninele” lui Velazques în „Meninele” sale din 1957. Atunci cand interpreteaza in felul sau propriu arta trecutului face adevărate autopsii plastice ale sufletului lucrărilor acelor maeştri, care, ca şi Picasso, au fost borne pe drumul umanităţii către propria cunoaştere.
#arhitectura #arta pop #Artisti #corp #credinta #divertisment #erotism #Expozitii #Fotografie #happening #imagine #incest #instalatii #joc #labirint #manierism #moarte #motiv #obiceiuri #profetii #relicve #suprarealism #tatuaj #Varste #Venetia Arhitectura organică Arta Conceptuală Arta latino-americană Arta Pop Artisti Art Nouveau cubism Egipt Expozitii Expresionism expresionism abstract Fotografie Picasso Realism Religie romantism Sculptura Simbolism Spania suprarealism