25 februarie 1841 – 3 decembrie 1919
Pierre-Auguste Renoir a fost impresionistul francez cu cea mai mare priză la public, îndrăgostit de frumos, cunoscut pentru nudurile și picturile armonioase cu parizieni petrecându-și timpul liber în ultimele trei decenii ale secolului al XIX-lea. Colorist redutabil, atent să surprindă mișcarea luminii și umbrelor, Renoir nu o rupe cu tradiția picturală renascentistă și rococo, și a creat tablouri atemporale în care primează bucuria. Și totuși…
Un incident relativ recent de la Muzeul de Artă din Boston a adus în atenție achizițiile de artă și întrebarea care planează ille tempore, “ce este arta?”, ce lucrări merită să fie cumpărate de muzee, ce fel de artă răspunde aspirațiilor publicului din diferite epoci. Până în a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, epoca enciclopediștilor și crearea primelor muzee, arta era mai ales religioasă și rezervată unei elite. După care, într-un fel s-a democratizat, iar recent prin pulsiunile prețurilor a devenit din nou elitistă.
În ultima vremii activiști dedicați desacralizării unor vârfuri ale artei trecutului insistă ca Renoir să fie scos din muzee. Probabil, aș spune eu, să fie înlocuit cu sculptura invizibilă, banana prinsă pe perete cu scoci sau alte lucrări de artă recentă. Întrebare însă rămâne. Ce face ca un pictor să intre într-o colecție muzeală?
Până la urmă, cât contează frumusețea de dragul frumuseții? La Renoir majoritatea scenelor sunt pacifice, și pictura ca materie, lumină, compoziție, construcție este protagonista, iar restul – socialul, politicul, psihologicul – doar un posibil context. Renoir iubește simplitatea, se împotriveste intelectualizării operei sale. Crede că oamenii nu au nevoie de multe lucruri pentru a fi fericiți. Mâncare pe masă, un loc unde să doarmă și multă iubire.
În picturile lui Renoir nu vom găsi dramă. Nici măcar nu a folosit culoarea neagră1. La el primează bucuria de a fi. Chiar și cele mai banale lucruri pictate de el arată frumos. Nu vom găsi gânduri profunde și filozofie în operele sale de artă. A fost fericit să se alăture impresioniștilor, care fără excepție au refuzat substratul socio-politic. Totodată Renoir a fost cel mai pozitiv dintre impresioniști.
„Subțire, nervos, modest, sărac, dar plin de viață și cu o veselie irezistibilă […] Pentru teorii solemne și reflecții profunde, Renoir a arătat un dezinteres absolut. Trebuia să se bucure de viață, pictura era o parte indispensabilă a acesteia “.
“Totodată Renoir a fost primul impresionist care a văzut limitele unei arte bazate în primul rând pe senzația optică și efectele luminii, deși și-a adus un aport important în analiza și folosirea acestor efecte. La maturitatea sa artistică el a reafirmat necesitatea compoziției și a construcției în pictură, și a fost mereu atent la structura de bază a picturilor sale. În felul acesta el anticipează atât fauvismul, cât și cubismul în arta franceză. La fel ca Renoir, progenitorii acestor stiluri s-au concentrat mai degrabă pe probleme de culoare, compoziție și profunzime decât pe schițe rapide ale momentelor individuale. Picturile sale compuse și vii au creat o punte vitală de la coloriști anteriori precum Raphael, Peter Paul Rubens, Jean-Antoine Watteau și Eugène Delacroix până la giganții secolului XX: Henri Matisse și Pablo Picasso”. (The ArtStory)
“Îmi plac tablourile care trezesc dorința de a trece prin ele dacă reprezintă peisaje, și de a le mângâia dacă reprezintă femei ”, spunea Renoir.
Cea mai vie amintire ne vine de la fiul Jean: „În grădina mea din California, lângă ușa bucătăriei, se află un portocal. Mă uit la el și îi inspir aroma. Totul este în floare. Nu pot vedea un portocal înflorit fără să mă gândesc la Cagnes; iar gândul lui Cagnes îmi evocă imaginea tatălui meu. Acolo a petrecut cea mai bună parte a ultimilor săi ani: a murit acolo. În casa lui, în Collettes, parfumul portocalilor este întotdeauna același, iar bătrânii măslini nu s-au mișcat niciodată. Iarba mă apropie de el mai presus de orice. Este o iarbă săracă, dar înaltă și densă, cenușie, alcătuită din cele mai variate specii și amestecată cu cele mai frumoase flori sălbatice imaginabile. Este ceva uscat și luxuriant, gri și colorat, așa cum sunt lucrurile de multe ori în sudul Franței. Parfumul ei nu se ridică violent spre nările tale, ca iarba de pe lângă Aix-en-Provence; este mai fină, de neuitat. Dacă m-aș duce cu ochii legați la Collettes, mi-ar fi de ajuns să miros acel parfum pentru a recunoaște locul. Umbra măslinilor este adesea mov; este întotdeauna mobilă, luminoasă, plină de veselie și de viață. Ai impresia că Renoir este încă acolo și că dintr-o dată îl poți auzi fredonând în timp ce face pictează. El face parte din peisaj ”.
„Renoir a arătat o grijă și o tandrețe rafinate în a face ochii clari și fericiți ai unui copil, buzele roșii ale femeilor, armonia strălucitoare a florilor care, oricare ar fi acestea, se armonizează întotdeauna bine împreună. […] În ceea ce privește desenul (…) acesta dezvăluie o grație copilărească. Și Renoir descopera lumea cu sufletul unui copil, un copil spiritual. Este desenul unui maestru care a păstrat, prin amărăciunea vieții și angoasa artei, toată candoarea și vioiciunea impresiei de la douăzeci de ani”. Arsène Alexandre
Pierre-Auguste Renoir s-a născut pe 25 februarie 1841 la Limoges, un oraș faimos pentru porțelanurile sale, pe care însă îl părăsește copil fiind, alături de părinții săi croitori, destul de nevoiași, care se mută la Paris în speranța unei vieți mai bune. Locuiesc pe strada Argenteuil, în apropierea Muzeului Luvru, unde începeau la acea data lucrările de reconfigurare urbanistică dorite de baronul Haussman. Totodată încep să se simtă în copilăria lui Renoir convulsiile sociale care duc la Revoluția din 1848. Totuși băiatul, “vioi, impresionabil, hipersensibil, cu o nervozitate mai mult feminină decât masculină”, nu va lua seama la umbrele vieții, el ocolește din instinct lucrurile neplăcute, este spontan, visător, are o inocență și o puritate de copil jucăuș, amator de duciuri. Deși de mic arată o înclinație spre desen, totuși el atrage mai întâi atenția celorlalți prin talentul muzical, și este încurajat să cânte de profesorul său, Charles Gounod, viitorul compozitor, la vremea aceea maestru de cor la Biserica Sfântul Roch.
Finanțele precare ale familiei îl fac însă să-și întrerupă lecțiile de muzică și să părăsească școala la vârsta de treisprezece ani pentru a face ucenicie la o fabrică de porțelan, Lévy Frères & Compagnie, pe Rue du Temple. Mâna sa fermă și talentul pentru efectul decorativ, îl fac pe patronul fabricii să îi aducă laude și chiar să le recomande părinților lui să îl înscrie la Școala de Belle-Arte. Când se adoptă mijloace mecanice pentru decorarea porțelanurilor, Renoir pictează eventaie și diverse obiecte de lux sau colorează steme pentru fratele său Henri, gravor heraldic. Ca să își completeze studiile de artă, din 1860 Renoir începe să viziteze frecvent Muzeul Luvru, pentru a studia opera maeștrilor francezi ai veacului al XVIII-lea: Jean-Antoine Watteau, Jean-Honore Fragonard și François Boucher și ale pictorului romantic Eugène Delacroix. Cu toți aceștia are afinități elective și criticul Herbert Read spunea că Renoir face parte dintr-o tradiție picturală care se trage direct din Rubens si Watteau.
În 1862, Renoir a început cursuri de artă în atelierul lui Charles Gleyre, un pictor academic născut în Elveția, alături de Claude Monet, Alfred Sisley și Frédéric Bazille care îi vor deveni prieteni apropiați. Impreună se vor aventura în pădurea Fontainebleau pentru a picta în aer liber. La Renoir însă, spre deosebire de Monet, axat pe peisaj, primează portretul în stilul mai tradițional al maeștrilor francezi ai rococoului pe care ii admira și, deși este sedus de demersul impresionist, nu urmărește cu obstinație transformările operate de lumină, umiditate, momentele zilei sau anotimpuri în percepția motivului. Totuși lui Renoir îi place să picteze la Fontainebleau unde prietenul său, pictorul Jules Le Coeur avea o casă în Bourron-Marlotte, o comună de la liziera pădurii. În 1865, Le Coeur i-a prezentat-o lui Renoir pe Lise Tréhot, o tanară de șaptesprezece ani, care i-a devenit iubita și modelul preferat vreme de câțiva ani. Ea apare în tabloul din 1867, reprezentand-o într-un stil clasic pe Diana, zeița vânătorii, sau în “Femeia cu umbrela”, lucrare primită favorabil la Salonul oficial din 1868. Naturalismul lor meticulos amintește de realismul lui Courbet, pe care îl admira.
În vara lui 1869, Renoir și Monet au petrecut două luni pictând la La Grenouillère, o stațiune pe Sena din afara Parisului, frecventata de clasa de mijloc, unde amândoi pictorii au încercat să surprindă prospețimea atmosferei, a apei și luminii cu o pensulație largă, neconvențională. Impreună vor dezvolta stilul impresionist.
Succesul de juriu și public de la început diminuează pe măsură ce Renoir devine mai curajos în plastica sa, Salonul Oficial ajungând să îi respingă regulat lucrările, ceea ce îl disperă. Acesta îi scria lui Durand-Ruel în 1880: “la Paris, abia dacă există cincisprezece colecționari capabili să aprecieze un pictor fără sprijinul Salonului. Și alți optzeci de mii care nu vor cumpăra nici o carte poștală dacă pictorul nu expune la Salon”. Pentru Renoir acesta era garanția succesului și el a continuat să se prezinte în zadar, până când a participat alături de ceilalți “paria” la Salonul refuzaților. Prima expoziție de grup impresionistă1 a avut loc pe 15 aprilie 1874. Deși Renoir a vândut puține lucrări în cadrul expoziției, totuși aceasta l-a adus în atenția colecționarului Victor Chocquet, căruia îi face portretul și care va deveni patronul sau în această perioadă.
Creațiile sale transmit bucurie și voință de a trăi și, chiar și Marcel Proust, a trebuit să se plece în fața geniului lui Renoir: „Pictorul, artistul original, procedează ca oftalmologii. Când tratamentul s-a încheiat, medicul spune: – Acum privește! Și atunci lumea (care a fost creată nu numai o dată, ci de fiecare dată când a venit un artist original) ni se pare complet diferită de cea de dinainte, dar perfect clară, iar femeile care merg pe stradă sunt diferite de cele de dinainte, pentru că acum sunt toate ca la Renoir. “
La sfarșitul anilor ’70, Renoir începe să se disocieze de Impresioniști, care i se părea că devin treptat victimele propriei maniere. Faptul că i se cumpară lucrările îi asigură o bunăstare materială și chiar călătorii peste hotare, în Italia, unde vizitează meticulos muzee, interesat de arta Renașterii.
.
La începutul secolului XX, sănătatea lui se deteriorează treptat. Are artrită si reumatism deformant. Pictează cu mainile bandajate. Cumpără o casă în Cagnes-sur-Mer, în sudul Franței, unde clima uscată și blândă îi face bine. Îndemnat de negustorul de artă Vollard, Renoir se apucă de sculptură. Lucrează în lut să este ajutat de un artist catalan Richard Guino. Chiar si pictura lui devine din 1913 mai sculpturală.
În iarna anului 1919, Renoir a suferit un atac de cord la casa sa din Cagnes-sur-Mer. La scurt timp, s-a stins din viață la 3 decembrie 1919.
Note:
- „Într-o dimineață, unul dintre noi a rămas fără negru și a fost nașterea impresionismului”, povestea Renoir. Negrul ca atare nu există în natură. Umbrele sunt colorate. aerul e albastru din jurul obiectelor cum ne învață Cezanne. De fapt înaintea lui Leonardo spunea dacă vrei să reprezinți departarile le faci din ce in ce mai albastre. Impresioniștii nu copiaza natura ci vor sa surpinda impresia perceptiei, modul în care ochiul vede un amestec de tonuri care se îmbină in vederea privitorului. Culorile complementare juxtapuse în zone mari se intensifică reciproc, iar în cantități mici, se contopesc, reducându-se la un ton neutru.