Botticelli și aspirația către frumusețea divină

În 1494, un călugăr dominican fanatic, Savonarola, câştiga o mare popularitate la Florenţa cu predicile sale aprinse împotriva corupţiei si destrăbălării, dorind să cureţe oraşul de putregaiul moravurilor atinse de cultul păgânismului.

În Piaţa Signoriei, pe “rugurile vanităţii” aprinse de susţinătorii săi, “piangoni”, plângăcioşii, erau aruncate obiecte de lux și tablouri ale maeştrilor Renaşterii. Erau “pedepsite” astfel pentru goliciunea trupului reprezentată în ele ca o întoarcere la vederile antichităţii, în încercarea neoplatonică de conciliere a ideilor pâgâne cu credinţa creştină.

În biserici, femeile se rugau separate de bărbaţi de o perdea. Flăcări pârjoleau pânzele pictate de artişti renumiți și cărţi scrise la curtea neoplatonică a lui Lorenzo de Medici. Marea familie de bancheri fusese alungată din oraş şi peste tot domnea confuzia.

Între cei care îşi sacrifică tablourile, cuprins de un val de misticism, se află Alessandro di Mariano Filipepi zis Botticelli adică „Butoiaşul”, nume pe care îl moştenise se pare de la un frate sau unchi cam obez, cămătar. Artist de curte al Medicilor, fusese prieten cu Giuliano, ce murise într-un atentat, și o pictase în nenumărate rânduri pe iubita acestuia Simonetta Vespuci dând nemurire trupului ei şi el prea devreme reîntors în ţărână. Trecuseră de atunci aproape 20 de ani, și Botticelli îl asculta vrăjit pe dominican. Ciulind urechile la vituperarea hedoniștilor, a neoplatonicilor, a ecumenicilor, a celor care cautau panteismul în natură și frumusețea în trup, Botticelli își schimbă optica, devenind mai rigid în tablourile sale.

Și totuși, nu trecuseră decât 8 ani din 1486, când pictase primul nud feminin din istoria modernă a picturii, dupa hieratismul bizantin și influența acestuia asupra artei occidentale a Evului Mediu. “Nașterea Afroditei/Venus” este un tablou în care grația, frumusețea sunt atât de pregnante vizual, încât privitorul se simte la fel de imponderabil ca și personajele ce nu par pictate de mâna omului ci a îngerilor.

De la apariţia sculpturii lui Donatello reprezentându-l pe David gol, primul nud masculin, trecuseră în schimb 56 de ani. Tabuurile creștine față de sexul frumos erau mai greu de surmontat. Curtean în anturajul Medicilor, Botticelli era la curent cu eforturile neoplatonicienilor de conciliere a religiei creştine cu filosofia antică sau ideile păgâne cu teologia medievală.

Nașterea lui Venus (tempera pe pânză, 172.5 cm × 278.9 cm), tabloul din 1486, aflat astăzi la Galeriile Uffizi din Florența, reprezintă o epitomă a Renaşterii, oferind o imagine a deschiderii către noul păgânism, către acel amestec ciudat de sfinţi şi zei, de nuditate şi credinţă. Privitorul se simte absorbit în tablou. Trupul zeiței are un erotism pudic și este aproape de mărime naturală. Botticelli folosea tempera pe pânză de in cu puţină materie grasă şi pictura nu prezintă crăpături. Tabloul este plin de grație, mișcare, armonie, renaștere a naturii, echilibrul ansamblului având punctul de sprijin în însăși trupul gol al Venerei, în “contrapposto”, cu membre lungi, elegante, și pântec rotund, senzual și feciorelnic, întrupare a idealului renascentist, manifestare fizică a divinului. Tabloul a fost pictat pentru vărul Magnificului, Lorenzo di Pierfrancesco, pentru Castello, vila Medicilor de pe lângă Florența. Până atunci scenele mitologice erau folosite în decorarea cuferelor de lemn, “cassoni”, iar imaginile religioase erau pentru altare în biserici. Botticelli rupe tradiția, producând prima sa lucrare pe pânză de mari dimensiuni cu subiect păgân. Într-o scrisoare adresată lui Pierfrancesco, Ficino descrie virtuțile unei soții ideale pornind de la acest tablou. Potrivit mitului grec însă, nașterea Frumuseții, a Afroditei, este rezultatul unei mutilări, atunci când Cronos, zeul Timpului, taie organele genitale ale tatălui sau Uranus, zeul Cerului, și le aruncă în mare. Din spumă amestecată cu sânge si spermă se naște zeița Iubirii.

Noul ecumenism promovat de Medici, de unificare a Bisericii Occidentului cu Biserica Orientului, aducea o nouă abordare plastică potrivită unui umanism mai larg care căuta să  concilieze ideile creştine cu cele clasice. Totodată somptuozitatea şi sofisticarea petrecerilor organizate de conducătorii Florenţei întreceau orice închipuire.  La ele erau prezenţi filosofi neoplatonicieni ca Poliziano sau  teologul Marsilio Ficino, a cărui gândire pornea de la misticismul lui Plotin. Acesta credea că viaţa în univers în general şi cea a omului erau legate de Dumnezeu printr-un curent spiritual continuu ascendent şi descendent astfel încât toate revelaţiile Bibliei, ale lui Platon sau miturile antice să formeze un tot. Dragostea, beatitudinea şi frumuseţea erau tot una. Se putea invoca „Venus celestă” ca sursă a Iubirii divine, în locul Fecioarei Maria. 

Miturile clasice erau reinterpretate în analogie cu alegoriile preceptelor creştine. În această lumină Naşterea Afroditei se poate privi ca un tablou religios, apropiat de iconografia Botezului Mântuitorului. Zeiţa stă cu graţie infinită, imponderabilă, fragilă ca un dar al cerurilor, pe scoica atât de sacră (emblema a pelerinajului la Santiago de Compostela), atât de erotică, așezată pe o mare înfiorată de miracol, sub răsuflarea Zefirului şi a nimfei Cloris în vreme ce Flora-Primăvara se grăbeşte să o acopere cu somptuoasă mantie de aur şi roze. “Naşterea lui Venus” evocă speranţa într-o renaştere devenind o metaforă a epocii, este o alegorie despre dragoste, păgână şi creştină deopotrivă1.

Botticelli, autoportret în cadrul tabloului “Adorația Magilor” din 1476. Pictorul voluptății, al primului nud al Renașterii, al făpturilor angelice sfinte sau zeițe, nu s-a căsătorit niciodată, dar se crede ca a avut o slăbiciune pentru Simonetta Vespucci

Sandro Botticelli are darul povestirii. Este un bărbat sensibil, un neliniştit, oarecum nesigur, ezitant, slăbiciunile inimii sale romantice nu sunt ţinute în frâul unei raţiuni prea riguroase. Este influenţabil, dedat la melancolie, deşi în tinereţe cel mai ades îşi arăta dispoziţia prietenoasă şi veselă. Este aplecat spre misticism şi uneori devine morbid. Sau poate fi “glumeț”, ca atunci când supărat pe un vecin zgomotos care îi spusese ca la el în casă poate face ce vrea, artistul a pus un bolovan pe acoperișul propriu, gata să cadă peste casa celuilalt, răspunzând și el ca poate face ce vrea.

Alessandro s-a născut la Florenţa în 1445, fiul unui tăbăcar care își schimbă profesia în cea de giuvaergiu. Sandro practică și el acest meșteșug în atelierul tatălui și fratelui Antonio, unde de altfel ia contact prima oară cu arta la 15 ani. Locuiau în cartierul Ognissanti, unde a rămas toată viața, și unde își amenajează primul atelier de pictură în anii 1470. Avea ca vecini mai multe familii bogate, printre care pe Ruscellai, cel care îi comandase marelui arhitect Leon Battista Alberti un palat devenit emblematic pentru Renașterea italiană.

Treptat Botticelli devine un apropiat al familiei conducătoare din Florența: Medicii. La curtea lor a asistat la reuniunile Academiei, s-a familiarizat cu principiile neoplatonismului. Devine tot mai cunoscut și în 1481 este chemat la Roma să picteze fresce în Capela Sixtină.

“Bunavestire din Cestello” (detaliu), 1489/90, tempera pe panou, Galleria degli Uffizi, Florența
Detaliu de peisaj, în fresca din Capela Sixtină, Vatican: “Pedepsirea lui Korah” (1481-82). În general interesul lui Botticelli pentru peisaj este redus.

Se află permanent în căutarea unei frumuseţi ideale pe care însă o vede atinsă de melancolie, anticipând gustul Pre-Raphaelțiilor şi simboliştilor care-l vor redescoperi de altfel după mai multe veacuri ce aşternuseră uitarea peste numele şi creaţia lui. Unii chiar i-o contestau. Prea semăna, spuneau, linia sa cu cea a lui Filippo Lippi, senzualul călugăr ce-i fusese profesor. Nu degeaba, acesta pe patul de moarte îi ceruse să-l școlească pe fiul sau, Filippino. Sau poate celălalt dascăl Pollaiolo îl influenţase cu culorile vibrante şi plăcerea detaliului. Ori poate ucenicia ca giuvaregiu îi insuflase rigoarea delicată a formelor, cizelarea unei lumi compusă cu graţie infinitului.

Este contemporan cu marii artişti ai Renaşterii italiene. Şi el foloseşte perspectiva dar fără acel interes inovator pe care îl arată Leonardo doar cu şapte ani mai tânăr. Da Vinci îl va critica şi pentru indiferenţa faţă de peisaj. Acesta nu este menit să însoţească trăirile personajelor, ci constituie de cele mai multe ori un fundal abia schiţat, dar poetic.

Botticelli este atent la redarea minuţioasă a expresiei, a sentimentelor chiar dacă trăsăturile personajelor se repetă, fie masculine, fie feminine pe parcursul operei sale. El se îngrijeşte de marcarea contururilor şi mai puţin de redarea strict anatomică a corpurilor, acestea prezintă alungiri şi uşoare deformări faţă de real, ceva îl ţine legat încă de evul mediu, de mişcarea graţioasă şi linia melodioasă a unui Ghiberti sau Fra Angelico. Figurile sale au un hieratism ce debordează însă de senzualitate. Gingăşia şi farmecul celor două capodopere care l-au făcut faimos peste timp: Primăvara şi Naşterea Afroditei sunt inegalabile. Figurative, tablourile sale au o încărcătură spirituală care le dă o aură abstractă.

Primăvara” (2,03 m x 3,14 m), tempera pe lemn, 1470-1482, Galeria Uffizi, Florențal este o lucrare iconica ce a generat multe controverse, unde sunt înfățișate figuri din mitologia clasică într-o gradină, a Hesperidelor poate, fără aparenta legătură între ele, descrise ca reprezentând primăvara de Vasari, care a văzut tabloul in Villa Castello in 1550. Pictura este expresia armoniei divine, forma ei de revelaţie spirituală. Primăvara este o algorie a vieţii, a cunoaşterii susţinută de iubire, nostalgie, dor după ceea ce nu poate fi cuprins în cuvinte sau imagini, după imponderabilul, amăgitorul  visului a ceva ce poate fi, spre care plutesc neliniştite personajele prinse într-un adevărat dans al ielelor. Contururi suave şi fluide. Probabil artistul a fost inspirat de arta amorului a lui Ovidiu, de Lucretius, ori poetul de casă al Medicilor, Poliziano. Apar 6 femei si 2 barbati împreună cu Cupidon. Miscarea e de la stânga la dreapta, începe cu Zefirul, vântul din martie care o rapește pe nimfa Chloris, cu care se va căsători. Ea devine zeița primăverii, Flora. În centru e Venus, deasupra Cupidon, urmează cele trei grații, (aceeași figură din trei poziții, ca într-o camee) și Mercur care alunga norii cu caduceul lui. Norii fiind văzuți de neoplatonicieni ca vălurile benefice care filtrează adevărul transcendent. În tablou apar 500 de specii de plante, 190 flori diferite din care 130 pot fi identificate. Ansamblul și dispunerea florilor amintește de tapiseriile Millefleures. Veșmintele personajelor seamănă cu cele din balurile mascate organizate de Medici. Venus apare îmbrăcată, cum îi stă bine unei femei căsătorite, și se recunoaște dupa mirtul ce o împodobește, floarea ei emblematică.

“Venus si Marte”, c. 1485, tempera pe panou, 69 cm × 173 cm, National Gallery, Londra

În tabloul “Venus si Marte”, zeiţa dragostei, alertă, îl priveşte pe zeul războiului adormit. Şi aici se uneşte filosofia antică şi cea creştină: Iubirea este în primul rând o forţă spirituală, care învinge ororile războiului şi ale violenţei. Interesul lui Botticelli pentru zugrăvirea sufletului îşi are originea tot în credinţa neoplatonică potrivit căreia „Esenţa omului este sufletul şi acesta e nemuritor”. Criticul englez John Ruskin se extazia în faţa felului cum maestrul florentin putea picta o Sfântă Fecioară şi o Afrodită în acelaşi fel, umplându-le privirea languroasă de preaplinul sentimentelor şi conturându-le trupul cu graţie androgină.

El pune accent pe portetul psihologic. Treptat se diminuează interesul pentru spaţiu şi corp şi creşte atenţia la linia din ce în ce mai sensibilă, ca în ilustraţiile la Dante, şi tot mai expresivă. În ultima perioadă de creație, el sporește dramatismul prin contrastul culorilor vii şi atitudini teatrale ce prefigurează manierismul și peste timp Pre-Raphaeliții.

“Botticelli era un suflet neliniştit, om iute din fire, permanent mistuit de un foc lăuntric” H. Wolfflin

Ilustrație la “Divina Comedia”, de Dante, “Infernul”

“Adorația Magilor”, 1476, (111 cm × 134 cm, tempera pe lemn) este o temă reluată de cel putin sapte ori, si exprimă hedonismul unei Florenţe rafinate. Tabloul de față, aflat la Galeriile Uffizi a fost pictat la comanda lui Gaspare di Zanobi del Lama, pentru capela sa funerară din „Santa Maria Novella“/ Florenţa. Acesta apare îngenuncheat la picioarele Pruncului. În Ieslea construită din blocuri de piatră ale unei case în ruina cu acoperiș de lemn. Toată elita Florentei este prezentă, Lorenzo, Giuliani di Medici, Pico della MIrandola și pe lângă ei, Sandro, într-un autoportret, în colțul dreapta, îmbrăcat in oranj. Medicii aveau o relație specială cu Magii, patronii familiei lor, si in urma cu 17 ani, Bebozzo Gozzoli pictase procesiunea Magilor pentru capela privată a lui Cosimo de Medici.

 

Picturile lui Botticelli ţi se strecoară în suflet cu o vrajă inefabilă ambiguă, o graţie imponderabilă, ca şi cum personajele ar pluti, conduse de o muzică pe care doar ele o aud, părând imateriale chiar atunci cand sunt ancorate în realitatea unor puncte de fugă, unor compozitii bine construite cu o arhitectonică bine definita.

Există la el un erotism mistic, o ardoare păgână asociată unui spirit creştin. Este inconfundabil şi totuşi uneori îţi scapă, pictura lui are o ambiguitate greu de descris. Linia uneori maladivă prefigurează un mal du siècle, are o notă de artificial, compozițiile sale sunt teatrale, ca puneri în scenă ale unor filosofii. Au o fericire în tristeţe, o aspiraţie spre armonie intelectuală. Cultura sa este mai mult literară decât plastică. Stilul său este inconfundabil: elegant, persuasiv, melancolic, plin de expresie. Iar femeia cu graţie maladivă și privire languroasă care apare în tablourile sale a  lăsat moştenire trăsăturile ei unui etern feminin care tulbură şi acum, peste veacuri.

În ultimul deceniu de viaţă devine tot mai bigot şi în 1510 moare la 65 de ani singur şi infirm. Este uitat vreme de 300 de ani.

Nașterea mistică”, 1500: se vede transformarea psihologica suferită ca urmare a predicilor lui Savonarola. Este singurul lui tablou semnat și datat.
  1. Tematica mitologică a operelor de artă ale Quattrocentoului au creat precedente pentru artiștii care i-au urmat, personajele mitice fiind alegorii despre dragoste, virtute, valori morale, reprezentând ideile platonice, ca versiuni elevate și perfecte ale realității cotidiene. Temele profane exprimau ideile umaniștilor ce înfloriseră la curtea Medicilor.

2 thoughts on “Botticelli și aspirația către frumusețea divină”

  1. La mulți ani de 8 martie! Vă dedic câteva strofe ale poetului Teodor Dună

    ,, la amiază și seara și oricând se pregătesc de vis
    mă odihnesc la marginea lor încă puțin

    iar tu doar desprinzându-te
    așa înțelegi tu aerul – ca o sută de livezi acoperite de sare
    mi-l arăți ai putea chiar pleca cu aer cu tot ai
    putea râde
    spunând asta

    […]

    în fiecare zi ochii tăi dispar mai mult
    sau se pregătesc de vis
    la amiază și seara sau oricând se pregătesc de vis”

    Ars vivendis! Încă o dată – mulțumiri pentru că ne introduceți in minunile artistice ale lumii!

    1. Eu va mulțumesc din suflet pentru aceste minunate versuri si toate cuvintele frumoase care ma bucura mult si ma motivează sa continui. O zi, o primăvară, un an minunat va doresc!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!