Vermeer: Sfinxul din Delft recrează obiectele cu lumina

Îmi amintesc o expoziție Vermeer la Haga, în 1996. Cu ocazia acelui eveniment adevărate itinerarii au fost concepute pentru a conduce o puzderie de turişti de toate vârstele într-un fel de pelerinaj prin locurile pe unde a trecut marele pictor olandez: de la Delft – oraşul în care Johannes s-a născut in octombrie 1632 – la Haga, unde Muzeul Mauritshuis a găzduit retrospectiva Vermeer cu 22 de tablouri dintre cele 34 câte sunt cunoscute din creaţia pictorului. Palatul de secol XVII din centrul oraşului Haga era efectiv asaltat de lume – în camerele relativ mici, câteva zeci de persoane se înghesuiau să vadă tablourile maestrului olandez din Epoca de Aur. Îmi amintesc cum, fiind scundă de înălțime de abia puteam sa văd pe vârfuri printre capetele vizitatorilor tablourile de mici dimensiuni ale lui Vermeer. Și acum, după atâția ani, lumina din ele mă seduce uimindu-mă, cu aceea senzație atat de bine redată de cuvântul englezesc awe (adică admirație, sentiment de respect, venerație etc.) Echilibrul vizual, calmul, transparența, magnetismul tablourilor lui are un impact durabil asupra privitorului.

În urmă cu 300 de ani, o licitaţie publică adjudeca 21 de pânze Vermeer din colecţia sotiei sale. În secolele ce-au urmat se cunosc puţine amănunte despre avatarurile operei sale pentru ca în 1866 să-i fie reinventariată creaţia de către jurnalistul Théophile Thoré-Bürger. Doar 15 tablouri sunt semnate şi majoritatea nu sunt datate. Multă vreme viaţa şi creaţia sa au fost înconjurate de mister, de aceea poate deseori a fost numit de critică „Sfinxul din Delft”.

“”Arta sau alegoria picturii”, c.1668, 100 x 120 cm (ulei pe pânză, Kunsthistorisches Museum, Viena) este o lucrare dragă lui Vermeer, fără comanditar, de care nu s-a despărțit niciodată și care pune problema “privirii” și “contemplării”. Este totodată tabloul cel mai analizat al pictorului olandez. Ne vorbește poate de superioritatea picturii în fața sculpturii și arhitecturii, pornind de la un citat din Leonardo da Vinci, potrivit căruia, “pictorul stă la șevaletul său, îmbrăcat cu dichis și mișcă pensula ușor cu culori frumoase”? Cert este că tabloul prezintă o succesiune de priviri și reprezentări, este ca un teatru în teatru care face elogiul Artei, așa cum pictorul reprezentat și-a început pânza pictând cununa de lauri (onoare, glorie) de pe capul modelului său, ce ține în mâini o trompetă și o carte și este poate Clio, muza istoriei. Prezența accesoriilor și a hărții (Țările de Jos) în fundal pare să spună că faima artistului se va împrăștia peste tot și va fi anunțată în toate zările. Pe masă se află bustul unei statui, făcând poate referință la artă ca reprezentare. Candelabrul poartă acvila bicefală a Habsburgilor, și arată ca o coroană semn al nobleței și excelenței.

Cum lucra? Folosea oare o cameră obscură pentru realizarea măiestrelor perspective cum s-a crezut până acum sau un cui înfipt în tablou într-un punct de fugă central de care prindea o sfoară pentru trasarea planurilor? Unele tablouri mai mari prezintă imperceptibil urma cuiului. Era Vermeer oare un  solitar cum s-a spus, ce se izola în casa sa “hanul Mechelen” din Delft cu familia, alături de Catarina şi numeroșii lor copii? S-a aflat însă că el avea diferiţi mecena, chiar personaje de la curtea regală din Haga, iar atelierul său era des vizitat de localnici şi străini fascinaţi atunci cum suntem noi astăzi de perfecţiunea imaginilor vermeeriene. Johannes a fost de altfel de două ori conducătorul breslei pictorilor din Delft, iar în tablourile sale el a înfăţişat cele trei industrii locale ale oraşului: ceramica, vitraliile şi tapiseria.

Jan Vermeer, “Străduța din Delft”, c. 1657-1660,
 Delftul era un oraș foarte prosper atunci când se naște Jan Vermeer. Situat în sudul Provinciilor Unite din Olanda, supraviețuise incendiilor, ciumei și reușise să aibă o economie prosperă, datorată mai ales manufacturilor de faianță – faimosul albastru de Delft – atelierelor de țesături și fabricilor de bere. Aici se adăpostise Prințul de Orania în timpul revoltei olandezilor contra stăpânirii Habsburgilor spanioli. Harta de mai sus arată centrul orașului, Kaart Figuratief, zona Pieței Mari și a bisericii Nieuwe Kerk (unde a fost botezat Jan pe 31 octombrie 1632) respectiv locurile în care s-a desfășurat viața personală și profesională a lui Vermeer.
A. Vulpea Zburatoare era hanul tatalui său și locul în care se presupune ca Jan a văzut lumina zilei. B. Breasla Sfantului Luca (organizația profesională a artiștilor și meșteșugarilor). C. Hanul Mechelen (un han /taverna din Piata Centrală, tinut de tatăl său care se ocupa și cu comerțul cu artă. D. Oud Langendijck (atelierul și casa unde a locuit pictorul alături de soție, copii și soacră, Maria Thins)

Johannes Vermeer a fost al doilea copil și singurul băiat al lui Reynier Jansz și al sotiei sale Digna Baltens. Bunicul din partea tatălui era croitor. Iar tatăl său se ocupa cu fabricarea și comercializarea unei țesături elegante din mătase și bumbac sau lână (caffa) , cu hanul Vulpea Zburatoare și ulterior cu un han mai mare numit Mechelen, unde făcea și comerț cu opere de artă. Uneori avea probleme cu poliția, ca atunci când în timpul unui scandal este rănit un soldat.

Nu se știe cum de s-a apucat Jan de pictură și cine i-au fost profesorii. Posibil că a frecventat cursurile academiei conduse de pictorul Rictwijk, apoi a lucrat in atelierul lui Leonaert Bramer. Unii cercetatori cred ca ar fi fost ucenicul lui Carel Fabritius, un elev al lui Rembrand. Cert este însă că începe ucenicia pe când tatăl său este încă în viață și continuă dupa moartea acestuia (1652) și dupa ce se căsătorește un an mai târziu cu Catharina Bolenes (Bolnes) și trece la catolicism, la insistențele soacrei, o femeie mai avută decât el, cu care cuplul va împărți caminul familial. Catarina apare în multe din scenele de gen și interioarele pictate de artist. Tot în 1653 Vermeer intră în Breasla Sfântului Luca, a artiștilor și meșteșugarilor, ca o recunoașteree a talentului și îndemânării sale. El lucra încet și atent, folosind pigmenți scumpi și cu o abilă mânuire a efectelor de lumină obținute din culoare. Totodata în aproape toate compozițiile sale apare același tip de interior, probabil din casa lui din Delft, cu aceeași mobilă si decorațiuni.

În fața unei mese, o femeie tânără cântărește perle. Este o scenă de gen, un tablou moralizator, prin prezența în fundal a unei picturi cu “Judecata de apoi”. Acest lucru permite o interpretare posibilă: lumea este pură vanitate, trebuie sa ne cântărim faptele pentru că viața și moartea sunt foarte apropiate, nu avem mult timp la dispoziție, la asta face aluzie și faptul că femeia din tablou (probabil Catarina, soția pictorului) este însărcinată. Au avut impreuna 15 copii. Tablou intră în categoria “vanitasurilor”. Cea mai mare realizare a lui Vermeer este aceea de a fi transpus principiile naturii moarte la scenele de interior și pictura de gen. Este un cotidian “etern”, în afara timpului, ambiguu și totodata plin de semnificație.

Oare se aseamănă interioarele sale cu cele existente în vremea lui? S-ar părea că nu. Dalele ce alcătuiesc în general podeaua interioarelor sale sunt folosite mai ales pentru sublinierea perspectivei căci ele nu se găseau nici în cele mai bogate case burgheze, aşa cum candelabrul din tabloul său „Arta picturii” se întâlnea mai ales în biserici.

În tablourile sale, ce reiau modulat tema interiorului, în care unul sau mai multe personaje, cele mai multe feminine, înveşmântate fără ostentaţie, cântă la virginal, citesc o scrisoare sau se uită în oglindă, Vermeer acordă mai multă importanţă compoziţiei decât oamenilor. Fiecare trăsătură de penel pare rezultatul meditației, cu un echilibru al pensulaţiei realizată adeseori prin adăugarea de tuşe luminoase ce construiesc forma într-o manieră într-un fel pre-pointilistă.

Acordul umbrelor şi al reflexelor luminoase sunt de o extremă modernitate, vestimentaţia personajelor sau detaliile de mobilier împrumutând din tonuri spaţiului ce le înconjoară. El foloseşte astfel deseori arbitrar lumina, acordând mai multă importanţă unor detalii decât altora. Vermeer făcea ca şi alţi pictori din vremea lui experienţe optice, cercetând efectele luminii asupra formelor.

“Codoașa” 1656.
Codoașa (detaliu), 1656. Singurul portret cunoscut al lui Vermeer (tânăr)

În spaţiul aproape mereu acelaşi al compoziţiilor sale, el experimentează plastic, dincolo de realism sau căutând să releve esenţa realităţii. Pentru el, pictura este luciditate şi cunoaştere, este expresia plenitudinii şi unităţii lumii de care vorbea Spinoza. Perspectiva la Vermeer este deseori întreruptă de suprafeţe verticale. Uşile deschise creează câmpuri de lumină ce dau echilibru întregului caracterizat printr-o puritate ortogonală în care culoarea re-inventează obiectul ascultând de exigenţele viziunii.

Vermeer a murit tânăr la 43 de ani din cauze necunoscute. Moartea lui a fost misterioasă ca întreaga lui viaţă ce oferă puţine elemente biografice. Totuși el pare că trăieşte încă în interioarele sale imaginare alături de delicatele femei ce uneori cântă la un instrument sau citesc o scrisoare (de dragoste).

Amintirea lui Vermeer este vie in Delftul pe care l-a pictat în puţine tablouri dar cu adâncă, inconfundabilă vibraţie.

Vermeer trăieşte în toţi cei ce-i privesc tablourile cu respect şi admiraţie.

Iisus Hristos în casa Martei și Mariei, 1665, Galeria Națională a Scotiei. Acesta este unul dintre puținele tablouri religioase realizate de Vermeer.
Lăptăreasa, 1857/8, Rijksmuseum, Amsterdam, Olanda
Tânără citind o scrisoare lângă o fereastră deschisă, 1659
“Vedere din Delft”, 1660–61: “A luat o realitate obișnuită și a făcut-o să semene cu Raiul pe pământ”. Mauritshuis, Den Haag. Aceasta este o “vedută” citadină care apare ca o natură moartă, cufundată într-o liniște absolută. Ca la picturile sale de interioare, Vermeer este interesat de aspectul luminii, de modul cum aceasta se reflectă pe diferitele suprafețe, în deplină armonie și echilibru al tonurilor. Probabil a folosit un aparat tehnic, o “camera obscura”. S-a descoperit și locul din care a pictat acest cadru. Compatrioții săi făceau destule experimente optice, dar dincolo de asta, panorama descrisă se potrivește efortului artiștilor olandezi de a picta imaginea cea mai reprezentativă a unui peisaj, ca “pars pro toto”.
“Fata cu cercel de perlă”, din 1665, se află la Mauritshuis/Den Haag, Olanda și este supranumită Mona Lisa Nordului sau Olandeza. Pictorul, care se semnează IVMeer și nu datează tabloul, vrea să surprindă reacția acestei tinere la vederea unui cunoscut spre care întoarce capul. Hainele au un iz oriental, iar cercelul s-a spus că nu este o perlă ci metalic. Numele lucrării este destul de recent, de la sfârșitul secolului XX, și a făcut carieră în ultimele două decenii, ca roman, scris de Tracy Chevalier și film regizat de Peter Webber în 2003.
Tânără cu pălărie roșie, 1665
“Dantelăreasa”, 1669/70, Muzeul Luvru, Paris, este unul dintre acele tablouri care par să concentreze în ele magia artei la superlativ, sa fie, cum spunea Renoir, “cea mai frumoasa pictură din lume, alături de Imbarcare spre insula Citera”. Opera lui Vermeer a căzut în uitare timp de aproape două sute de ani, până când a fost redescoperită la sfârșitul secolului al XIX-lea, într-un moment în care lumina rezultată din culoare a devenit principalul obiect al picturii impresioniste. Dantelăreasa se concentrează asupra muncii sale, aplecată asupra mesei, fiind în centrul unui joc al luminilor și umbrelor care construiesc spațiul și la obiectele din el cu strălucire.
Femeie îmbrăcată în albastru care citește o scrisoare, 1662
Fată cântând la chitara, 1672
O tânără cântă la virginal, asistată de un gentilom, 1665

2 thoughts on “Vermeer: Sfinxul din Delft recrează obiectele cu lumina”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!